SAKARYA TEKNOKENT’İN SAĞLADIĞI DESTEKLER

Image
Sakarya Teknokent

 

Sakarya;  İstanbul, Kocaeli, Gebze, Bursa, Eskişehir gibi sanayi ve ticaret merkezlerine yakınlığı ve şehirlere kolay ulaşımı sayesinde büyük bir sanayi şehri olma yolunda ilerlemektedir. Sakarya Teknokent konumu itibari ile şehir merkezine ve sanayi bölgelerine yakınlığının yanı sıra Sakarya Üniversitesinin doğal güzellikleri içinde konumlanan binaları, Sapanca gölü manzaralı ferah ofisleri ile de huzurlu bir çalışma ortamı sunmaktadır.

Teknokent binalarının üniversite kampüsü içinde yer alması, üniversite kaynaklarından yararlanma, ayrıca üniversite–sanayi işbirliğinin pekiştirilmesi açısından da çok önemli bir avantajdır.  Sakarya Teknokent’in kampüs içinde yer almasının diğer bir avantajı ise,  öğrencilerin eğitim hayatı boyunca teknokent bünyesinde ki şirketlerde kısmi zamanlı çalışma ve staj imkânları bularak hem teorik hem de pratik bilgiye ulaşabilme fırsatı bulmaktadırlar.

Sakarya Teknokent bünyesinde çalışanlar üniversitenin teknik ve sosyal tüm imkânlarından yararlanabilmektedirler.

Üniversite-Sanayi işbirliğinin gelişmesine katkı sağlamak için 2001 yılında 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Kanunu, ülkemizdeki teknoloji tabanlı Ar-Ge projelerini destekleyebilmek için tasarlanmıştır.

Mevzuat; Kanun kapsamında, teknokent bünyesindeki şirketlere çeşitli alanlarda vergi ve KDV muafiyeti avantajları sağlanmıştır. Kanun kapsamında;

  • TGB bölgesinde çalışan şirketlerin bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları kurumlar vergisinden,
  • TGB bölgesinde çalışan araştırmacı, yazılımcı ve Ar-Ge personelinin görevleri ile ilgili ücretleri tüm vergilerden,
  • TGB bölgesinde üretilen sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımlarının teslim ve hizmetleri KDV’den 31.12.2023 tarihine kadar muaftır.

Ücreti gelir vergisinden istisna olan personelin çalışması karşılığında elde ettiği ücreti üzerinden hesaplanan ‘sigorta primi işveren hissesi’nin yarısı, her bir çalışan için toplam beş yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

Ayrıca Üniversite’nin Öğretim Elemanları Üniversite Yönetim Kurulu izniyle, Üniversite’nin döner sermayesinden muaf olarak, Sakarya Teknokent’te,

  •      Şirket kurabilirler,
  •      Kurulu bir şirkete ortak olabilirler,
  •      Kurulu bir şirketin yönetiminde görev alabilirler,
  •      Kurulu şirketlerde danışmanlık hizmeti verebilirler.

Teknokent’in Ar-Ge firmalarına sunduğu en önemli avantajlardan biri de sinerjik ekosistemdir.

Bilimsel Ortam; Firmaların bir Ar-Ge projesi geliştirmek için ihtiyaç duydukları tüm akademik bilgi ve kişilere adaptto- Teknoloji Transfer Ofisi aracılığı ile kolayca ulaşabilmektedirler.

Firmalar arası işbirliği; Bünyemizde faaliyet gösteren firmalar aynı ekosistem içerisinde yer aldıklarından dolayı rekabet öncesi işbirlikleri kolayca doğabilmektedir.

  • AKADEMİSYENLERE AVANTAJLAR
  • ÖĞRENCİLERE AVANTAJLAR
  • DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
  • PATENT HİZMETLERİ

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MEVZUATININ AKADEMİSYENLERE GETİRDİĞİ AVANTAJLAR  AŞAĞIDA SIRALANMIŞTIR.

1) Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Mevzuatı Gereği SAÜ Öğretim Elemanları, Üniversite Yönetim Kurulu’ndan Alacakları Izin Ile Yapmakta Oldukları/Yapacakları Araştırmaların Sonuçlarını Ticarileştirmek Amacıyla,

  • Sakarya Teknokent’te Şirket Kurabilir,
  • Kurulu Bir Şirkete Ortak Olabilir,
  • Kurulu Bir Şirketin Yönetiminde Görev Alabilirler.

2) Öğretim Elemanları Teknokent’te Faaliyet Gösteren Firmalarda Tam Zamanlı Aylıklı/Aylıksız, Yarı Zamanlı Ya Da Mesai Saatleri Dışında Çalışabilirler; Danışmanlık Yapabilirler.

3) Bölgede Görevlendirilen Öğretim Elemanlarının Bölge Içerisinde Elde Edecekleri Gelirler (Sadece Ar-Ge Çalışmaları Sonucu.), Gelir Vergisinden Muaf Olup, Aynı Zamanda Üniversite Döner Sermaye Kapsamı Dışında Tutulur.

4) Öğretim Elemanları Teknokentteki AR-GE Şirketlerinde 2547 Sayılı Yasanın 38, 39. Maddelerine Göre Part-Time Ve Full-Time Görev Alabilir.

5) Öğretim Üyeleri Sebatical (Her Altı Yılda Bir Kez Bir Yıllık 7. Yıl Ücretli Izni) Teknokentte Geçirilebilir.

6) Teknokentte Sürekli Olarak Istihdam Edilecek Kamu Personeline Kurumlarınca Aylıksız Izin Verilir Ve Kadroları Ile Ilişkileri Devam Eder.

7) Görevlendirilen Öğretim Elemanlarının Kadroları Ile Ilişkileri Devam Ettirilir Ve Bunlardan 5434 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa Tabi Personelin Bölgede Geçirdikleri Süreler Için Emeklilik Hakları 5434 Sayılı Kanunun 31. Maddesi Hükümlerine Uyulmak Kaydıyla Saklı Kalır. 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 36 Ncı Maddesinin Bu Maddede Yer Alan Düzenlemelere Aykırı Hükümleri Uygulanmaz.

Ayrıca;
Sakarya Teknokent, SAÜ Öğretim Elemanlarının Yenilikçi Fikirlerini Hayata Geçirmeleri Için Özel Teşvik Modelleri Geliştirmektedir. Bu Çerçevede Sakarya Teknokent Bünyesinde Kurulması Planlanan Kuluçka Merkezi, Öğretim Elemanları Tarafından Yeni Ar-Ge Şirketlerinin Kurulmasını Ve Kurulan Şirketlerin Özellikle Ilk Girişimcilik Yıllarında Ihtiyaç Duydukları Desteklere Odaklanan Bir Merkezdir. Kira Ücretleri Ve Birçok Ortak Giderin Paylaşılması Yönüyle Burada Öğretim Üyeleri Tarafından Kurulan Yeni Şirketlere ‘Kuluçka Hizmetleri’ Verilmesi Planlanmaktadır.

GİRİŞİM ATÖLYESİ ÖN KULUÇKA PROGRAMI HAKKINDA

Üniversitelerin Lisans, Yüksek Lisans Ve Doktora Öğrencileri Ile Üniversitelerden Son 3 Yıl Içerisinde Mezun Olmuş Kişilerden Bir Yarışma Çerçevesinde Seçilerek Alındığı Ve 6 Ile 12 Ay Süre Zarfında ADAPTTO Tarafından Kendilerine Tahsis Edilen Ofis Alanında Iş Fikirlerini Mentorlar Eşliğinde Verilen Eğitimler İle Geliştirdikleri Bir Ön Kuluçka Programıdır.

Ön Kuluçkaya Seçilen Tüm Girişimler 3 aylık Periyotlarla Izlenir Ve Performansına Bağlı Olarak Bir Sonraki 3 Aylık Döneme Devam Edip Etmeyeceğine Karar Verilir. Ön Kuluçka Sürecini Tamamlayan Girişimler Için ADAPTTO Rehberliğinde Fon Arayışına Girilir. Bu Fonlar Kamu Tarafından Sağlanan Teknogirişim Fonları Olabileceği Gibi ADAPTTO Ağı Içerisindeki Melek Yatırımcılar Da Olabilecektir.  Gerek Duyulması Durumunda Sakarya Teknokent A.Ş.’ de Girişimlere Yatırım Yapıp Ortak Olabilecektir.

Fon Desteği Sağlanan Girişimler ADAPTTO Kuluçka Merkezi’ nde Şirketleştirilir  ve Iş Fikrinin Ticarileşmesi Sağlanır.

Daha Fazla Bilgi IçinTıklayınız.

  • Kuruluş Danışmanlığı
  • Teknoloji Danışmanlığı
  • Mali Danışmanlık
  • Denetim Danışmanlığı
  • Hukuk Danışmanlığı
  • Reklam Ve Pazarlama Danışmanlığı

1.FİKRİ HAKLAR YÖNETİM SİSTEMİ

  1. Genel Bilgi
  2. Fikri Haklar Yönetim Sisteminin Oluşturulması

2.MARKA

  1. Marka Eğitimi
  2. Marka Araştırma
  3. Ulusal Marka Başvurusu
  4. Başvuru Sonrası İşlemler
  5. Uluslararası Marka Tescili
  6. Ulusal Marka İzleme

3.PATENT VE FAYDALI MODEL BELGESİ

  1. Patent Eğitimi
  2. Patent / Faydalı Model Ön Araştırma
  3. Patent / Faydalı Model Başvurusu
  4. Başvuru Sonrası İşlemler
  5. Yurtdışında Patent / Faydalı Model Tescili
  6. Patent / Faydalı Model İzleme
  7. Teknik Rapor Hazırlama (Hükümsüzlük, Tecavüz, Kapsam Değerlendirme Raporu, Faaliyet Serbestliği Raporu Vs.)

4.ENDÜSTRİYEL TASARIM

  1. Endüstriyel Tasarım Eğitimi
  2. Endüstriyel Tasarım Başvurusu
  3. Başvuru Sonrası İşlemler
  4. Uluslararası Endüstriyel Tasarım Tescili

5.COĞRAFİ İŞARETLER

  1. Coğrafi İşaretler Eğitimi
  2. Coğrafi İşaretler Başvurusu
  3. Başvuru Sonrası İşlemler
  4. Uluslararası Coğrafi İşaretler Tescili

6.ENTEGRE DEVRE TOPOĞRAFYALARI

  1. Entegre Devre Topoğrafyaları Eğitimi
  2. Entegre Devre Topoğrafyaları Başvurusu
  3. Başvuru Sonrası İşlemler
  4. Uluslararası Entegre Devre Topoğrafyaları Tescili

Detaylı Bilgi Almak Için Tıklayınız.