KÜSİ Toplantısı Sakarya Üniversitesi’nde Yapıldı

Sakarya Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu Değerlendirme Toplantısı Sakarya Üniversitesi’nde yapıldı.

SAÜ Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen toplantıya Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Şakir Görmüş, öğretim üyeleri, SATSO ile OSB temsilcileri, ilgili kurum ile kuruluşlardan yetkililer, uzmanlar ve sanayiciler katıldı.

Toplantının başkanlığını yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, çalışma grubunun büyük bir zenginlik olduğunu belirterek, bu zenginliğin üniversiteler ve sanayicilerin tecrübelerinden kaynaklandığını söyledi. Şehrin dinamiklerinin birbirlerini tanımalarının önemine işaret eden Vali Nayir, “Sahip olduğumuz zenginliklerin birbirini etkilemesi, insanlığın ortak mirası olan tecrübenin paylaşılması ve güzel örneklerin artırılabilmesi önemlidir. Bu da başarıyı kamçılayan, onu daha da üst seviyelere getiren ve başarıya ivme kazandıran güzel bir örnektir” diye konuştu.

Daya iyiye ulaşmalıyız

KÜSİ’nin oluşturulmasıyla birlikte yaşanan gelişmelerin çok daha güzel şeylerin başarılabileceğini gösterdiğini ifade eden Nayir, 2018 yılı hedefleri belirlenirken izlenilen yolda 4 katı kadar bir hedefin gerçekleştirilmesinin sevindirici olduğuna değindi. Sakarya’nın sanayisi ile öne çıktığını ve yetkin üniversitelere sahip olduğunu kaydeden Vali Nayir, kamu-sanayi-üniversite işbirliğinin daha iyi noktalara geleceği konusunda büyük ümitlerinin olduğunu belirtti. Vali Nayir, “Tel örgüler arkasında kalmış bir üniversiteye değil, yerleşkenin dışına çıkabilmiş, toplumla kaynaşmış veya kendi faaliyet alanlarıyla ilgili olarak da sanayiciyle kaynaşmış bir üniversiteye ihtiyacımız var. Burada da bunun güzel örneklerinin başlayıp devam ettiğini görmek sevindirici. Bu konuda kanaatkâr olmak iyi değil, bu konuda talepkâr olmak lazım. Daha iyisine ulaşmak için de herkesin ilimize, ülkemize yakışır bir tarzda üzerine düşen görevleri yerine getireceğini düşünüyorum. İnşallah daha güzelini hep birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı.

Kurumlar birbirini tanımalı

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan da toplantıda bir değerlendirme yaptı. Sanayi ile üniversitelerin birbirlerini tanımaları ve keşfetmeleri gerektiğine vurgu yapan Rektör Savaşan, “Bu keşif ne kadar kısa sürede ve ne kadar sağlıklı yapılırsa, o kadar hızlı yol alabileceğiz. Tabi bu keşfin üniversite, kamu ve sektör tarafları var. Özellikle üniversite olarak kendimizi sektöre ve sanayiye iyi anlatabilmemiz gerekiyor” dedi.

Buna yönelik olarak çalışmaların başladığını ve sürdürüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Savaşan, “Öğrencilerin eğitim aşamasında mümkün olduğunca sektörle tanıştırılması lazım. Bu aynı zamanda sanayinin üniversiteyi keşfetmesi için pratik bir yol olabilir. Fen Bilimleri Enstitümüzde sektör deneyimli kişilere yaptırılan lisansüstü çalışmalar var. Bunların da zamanla sektörler tarafından tanındıkça iyi meyveler vereceğini düşünüyorum. Proje bazlı lisansüstü çalışmalar başlayacak. Dolayısıyla tezler aynı zamanda doğrudan sektörün sorununu çözmeye yönelik de olacak. Bu da çok önemli bir adım” şeklinde konuştu.

Akademik çalışmalarda ulusal veya uluslararası patent konusunun önemine dikkat çeken Rektör Savaşan, “Patentlerin ticarileştirilmesi sanayinin doğrudan katkısıyla olabilir. Sektörün, fikri mülkiyet haklarına dikkat ederek patent çalışmalarından haberdar olması da çok önemli. Bunu yapabilirsek sadece üniversitelerimiz için değil, şehrimiz ve aynı zamanda Türkiye için de önemli bir adım olacak” ifadelerini kullandı.

Sektörel bakış önemli

SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık da toplantıda bir konuşma yaptı. KÜSİ’nin kendileri açısından önemli olduğunu belirten Sarıbıyık, “KÜSİ, sektör ile üniversiteyi ve farklı birimleri buluşturuyor. Sanayi olarak başlamış bir çalışmanın artık sektör anlamında kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Üniversite olarak sadece sanayi sektörüne değil diğer sektörlere de nitelikli insan yetiştiriyoruz. Nitelikli Ar-Ge çalışmalarının da sektöre yönelik olması gerektiğini düşünüyoruz. Ar-ge merkezlerini her anlamda desteklememiz gerekiyor” diye konuştu.

Kurul üyelerinin 2019 yılı projeksiyonu hakkında genel değerlendirmelerde de bulunduğu toplantıda, Sakarya KÜSİ’nin 2017 ve 2018 yılları değerlendirmeleri, performans sonuçları, Ar-Ge çalışmaları, projeler, işletme durum ve sorun tespitleri gibi birçok konuda bilgi paylaşımında bulunuldu.

Previous ArticleNext Article

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

97 yıl önce kazanılan şanlı milletimizin Zafer Bayramını kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü adına canlarını hiçe sayarak aziz topraklarımızı kanlarıyla vatan eden bütün şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Dostluğu, sevgiyi ve geleceği paylaştığımız, kardeşliğimizin pekiştiği kurban bayramınızı en içten dileklerimizle kutlar; yardıma muhtaç insanların unutulmadığı “Eski Bayramlar” tadında, hayırlı, bereketli, huzurlu, sağlık ve mutluluk dolu bir bayram geçirmenizi temenni ederiz.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ BLOCK SİSTEMLİ İNTRAKET PROJESİ İLE SAĞLIK DALINDA TÜBİTAK TARAFINDAN İKİNCİLİK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Işık Atasoy’un danışmanlığını yaptığı “BLOCK” projesi, Tübitak 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında, 24-27 Haziran 2019 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen İstanbul ve Asya Bölge Finalinde “Sağlık” dalında Tübitak ikincilik ödülünü kazandı.

Sakarya Üniversitesi Teknokent tarafından düzenlenen G-FAST’19 Girişimci Hızlandırma Programı’na katılan ve başarılı çalışmaları ile 2019 yılı G-FAST Final Etkinliğinde BLOCK Sistemli İntraket Projesiyle birinci olan Seda Yıldız, İrem Eroglu ve Eyad Elmansour girişimci ekibimiz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Sergisi’nde projelerini sunmuş ve Sağlık dalında Tübitak ikincilik ödülünü almıştır.

Aynı yarışmada Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Kurt’un danışmanlığını yaptığı “DKTİ – Yöntemi ile Endüstriyel Öneme Sahip B4C – TİB2 Karışım Tozu Üretimi” adlı projesiyle Savunma-Uzay ve Havacılık alanında Gül Uksak adlı öğrencimiz ve Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendislik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nil Toplan’ın danışmanlığını yaptığı “SN42CA18FE14AL10AG106 Esaslı Metalik Cam Bileşiminin Üretilebilirliği” adlı projesiyle Sağlık alanında Büşra Doğru adlı öğrencimiz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’nda üçüncülük ödülü almışlardır.

 

Ayrıca Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ramazan Yılmaz’ın danışmanlığını yaptığı “A335 P91-AISI 316L Farklı Malzeme Çiftinin TIG Kaynak Yöntemi ile Birleştirilmesi, Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerinin Karakterizasyonu” adlı projesiyle Makine İmalatı ve Otomotiv alanında Burhan Dinç adlı öğrencimiz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’nda üçüncülük ödülü almıştır.