SAVUNMA SANAYİİNDE MİLLİ BULUŞMA VE SAYP PROTOKOLÜ İMZA TÖRENİ

Savunma Sanayinde Milli Buluşma ve Savunma Sanayi için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) Protokolü imza töreni Sakarya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Sakarya Teknokent koordinasyonunda düzenlenen, Savunma Sanayiinde Milli Buluşma ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ), Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile yerli savunma sanayi şirketleri arasında Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamında işbirliği protokolü imza töreni düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törene Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, SAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin “Gelişmiş ekonomilerde gelişmişliğin savunma sanayi olduğunu biliyoruz. Bu teknolojileri yerli ve milli imkânlarda geliştirmelerde üniversiteleri, AR-GE’lere ve diğer kurumlarımıza çok iş düşmektedir. SAYP protokolleri bizim yerli ve milli üretimimizin nitelik ve niceliğini arttırmaya dönük önemli bir momentum sağlamaktadır. Bugün burada olan ve bu güzel güne şahit olan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yerli savunma sanayinin önemine dikkat çeken Sakarya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Yalçın “Ülkelerin caydırıcı gücü olan ve onların sahip olduğu teknolojilerin gücü ortadadır. Bu konuda güncel teknolojileri takip etmek değil, geliştirmek ve eldeki ürünlerden fazlasını elde etmek zorundayız. Yerel olarak üretim yapan bir ülke konumundan kendi düşünen ve yapan ülke olma yolunda ilerlemeliyiz. SAYP protokollerinin herkese hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, “Bu program Türkiye’nin geleceğine bir tuğla koymak isteyen herkesin toplantısıdır. Bu program hem üniversitemize hem de şehrimize büyük bir güç katacak. 11 firma ile bir imza töreni gerçekleştireceğiz. Onlarla ortak çalışmak ve geleceği kurgulamak çok büyük önem arz etmektedir. Daha güçlü ve etkin bir gelecek, savunma sanayisine yaptığımız yatırımlarla olur. Güçlü Türkiye’nin temeli milli, yerli uygulamaların, kendimizin dediğimiz kimseye muhtaç olmayacağımız üretimlerle atılır. O yüzden bilim yuvalarımız çok daha fazla etkin olmaları gerekmektedir. Yerlilik ve milliliği önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Sakarya’nın savunma sanayi alanında Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi olacağına dikkat çekerek “Kıbrıs Barış Harekâtında; ambargo yüzünden uçak lastiği temin etmekte zorlanan bir ülkeden savunma sanayiinde iddialı bir ülke haline geldik. Artık birçok savunma sanayii ürününü kendisi üreten ve başka ülkelere ihraç eden ülke durumdayız. Bugünler, Sakaryamız adına da güzel günler. Ülkemizin savunma sanayisinde önemli bir yeri olan şehrimiz; bu katkısını daha da artırma yolunda hızla ilerliyor. Şehrimizin kuzeyinde, devasa bir savunma sanayi bölgesi inşa ediyoruz. İnşallah, Sakaryamız; savunma sanayii alanında da, Türkiye’nin önemli şehirlerden birisi haine gelecek” ifadelerini kullandı.

Gücün egemen olduğu bir dünyada yaşandığını belirten Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu “Ayakta kalmak istiyorsak güçlü olacağız, kendi silahımızı, tankımızı, topumuzu en modern hali ile kendimiz yapacağız. Ancak ne olursa olsun en kalitelisini yapmamız lazım. Biz kendimize güvenirsek yaparız, yapıyoruz da. Sadece kendimiz için değil, dünyadaki bütün mazlumlar için tüm İslam âlemi için güçlü olmamız lazım. SAYP protokolü şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Her birinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yerli üretime öncelik verdiklerine dikkat çeken Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, “Son dönemlerde gerçekleştirilen operasyonlarda başarılı sonuçlar aldıkça milli üretimin etkili olduğunu görmekteyiz. Bizim insanımızın düşüncesiyle yapılmış bir üretim istiyoruz. Kullandığımızın ürünlerin yerli olması gerekir. Biz bu ürünleri yerli yapmak azminde iken bir yandan da sürpriz etkisi yaratacak dünyadaki gelişmiş teknolojileri geçmek ve 10 yıl sonrasını düşünmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde başta Sanayi Bakanlığımız olmak üzere birçok bakanlığımızın yapmış olduğu AR-GE çalışmaları var. İnsan kaynağı, bilgi, bilginin hayata geçirilmesi bizim en önemli zenginliğimiz ve kaynağımız. Bugün insan kaynağı ile sanayilerimizi bir arada tutmaya çalışmak için buradayız. Kapımız herkese açık. Üretim yapmak isteyen her insana kapımız açık. Eğer hayata geçirmek gibi bir hayali varsa biz bakanlık olarak onun yanındayız” dedi.

Konuşmaların ardından imza törenine geçildi. Sakarya Üniversitesi ile yerli savunma sanayi firmaları ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, FNSS, TAI, TEİ, CTECH, BİTES, STM, BMC POWER, OTOKAR ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında SAYP Protokolü imzalandı.

SAYP

Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP), savunma sanayisinin öncelikleri doğrultusunda ve SSM’nin yönlendirmesiyle, savunma sanayisi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra savunma sanayisinde çalışanların lisansüstü tezlerinin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik şekilde yapılandırılması ve sektörün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi ile lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, şirketlerce, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Previous ArticleNext Article

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

97 yıl önce kazanılan şanlı milletimizin Zafer Bayramını kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, devletimizin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü adına canlarını hiçe sayarak aziz topraklarımızı kanlarıyla vatan eden bütün şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Dostluğu, sevgiyi ve geleceği paylaştığımız, kardeşliğimizin pekiştiği kurban bayramınızı en içten dileklerimizle kutlar; yardıma muhtaç insanların unutulmadığı “Eski Bayramlar” tadında, hayırlı, bereketli, huzurlu, sağlık ve mutluluk dolu bir bayram geçirmenizi temenni ederiz.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ BLOCK SİSTEMLİ İNTRAKET PROJESİ İLE SAĞLIK DALINDA TÜBİTAK TARAFINDAN İKİNCİLİK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Işık Atasoy’un danışmanlığını yaptığı “BLOCK” projesi, Tübitak 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları kapsamında, 24-27 Haziran 2019 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen İstanbul ve Asya Bölge Finalinde “Sağlık” dalında Tübitak ikincilik ödülünü kazandı.

Sakarya Üniversitesi Teknokent tarafından düzenlenen G-FAST’19 Girişimci Hızlandırma Programı’na katılan ve başarılı çalışmaları ile 2019 yılı G-FAST Final Etkinliğinde BLOCK Sistemli İntraket Projesiyle birinci olan Seda Yıldız, İrem Eroglu ve Eyad Elmansour girişimci ekibimiz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Sergisi’nde projelerini sunmuş ve Sağlık dalında Tübitak ikincilik ödülünü almıştır.

Aynı yarışmada Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Kurt’un danışmanlığını yaptığı “DKTİ – Yöntemi ile Endüstriyel Öneme Sahip B4C – TİB2 Karışım Tozu Üretimi” adlı projesiyle Savunma-Uzay ve Havacılık alanında Gül Uksak adlı öğrencimiz ve Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendislik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nil Toplan’ın danışmanlığını yaptığı “SN42CA18FE14AL10AG106 Esaslı Metalik Cam Bileşiminin Üretilebilirliği” adlı projesiyle Sağlık alanında Büşra Doğru adlı öğrencimiz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’nda üçüncülük ödülü almışlardır.

 

Ayrıca Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ramazan Yılmaz’ın danışmanlığını yaptığı “A335 P91-AISI 316L Farklı Malzeme Çiftinin TIG Kaynak Yöntemi ile Birleştirilmesi, Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerinin Karakterizasyonu” adlı projesiyle Makine İmalatı ve Otomotiv alanında Burhan Dinç adlı öğrencimiz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’nda üçüncülük ödülü almıştır.